Få styr på nerverne til en første date, kom tættere på dit autentiske selv + 36 kærligheds spørgsmål
De fleste kender til at være rystende nervøse inden en første date. Måske har I allerede skrevet sammen på en online dating side, og måske fortsat snakken på SMS, kemien er god, og nu har I aftalt at mødes rigtig IRL for første gang…og du er rystende nervøs for du vil så gerne have at det går godt, og at den så lovende SMS flirt også kan bære, og de høje forventninger ikke brister når I mødes virkeligheden.
Forberedelsen til daten, der gør dig endnu mere nervøs
I skal mødes på en café inde i byen til en kop kaffe om et par timer, og du har krise, løber rundt, prøver at få make up, hår og tøj til at spille. For du skal helst se top lækker ud og så samtidigt, må han for guds skyld ikke se at du har brugt timer på det, helst skal det se sådan lidt skødesløst ud, som om det ikke betyder noget særligt. Han må i hvertfald ikke se at du har gjort dig umage, at det betyder noget. Tankerne farer rundt, for hvad skal I snakke om, skal du fortælle at du lige nu står midt imellem jobs, altså er arbejdsløs, skal du kalde det jobsøgende, eller prøve at få samtalen drejet uden om? Hvad med hobbies, han har jo gang i alt mulig spændende, og er ved at starte sin egen start up virksomhed, og du går jo kun til Zumba om onsdagen…åh nej, jeg er ikke interessant nok, jeg kommer til at lyde som en hul skal – den indre kritiker kører derudaf.
Du render frem og tilbage mellem spejl og stue og retter på make up’en og håret, skal håret været nede eller oppe? Måske oppe, for du vil helst ikke se for opstyltet ud, men oppe bliver for drenget. What to do? Skulle man måske lige drikke et enkelt glas vin inden. Der er stadig en halv time til I skal mødes. For lige at tage de værste nerver, ja det gør du sgu, det har du tid til! Du skal jo helst heller ikke komme for tidligt. Det er for pinligt, hvis du kommer til at sidde alene og vente på ham. Nej det er bedst at komme lige fem minuter for sent, så han kan nå at komme først.
Så kom du ud af døren, og er på vej ind på cafeen. Vinen har lige taget de værste nerver, så du i det mindste ikke er rystende nervøs. Du åbner døren til cafeen, lokalet er fuldt, det er fredag eftermiddag og folk har lige fået fri, åh nej tænker du, der er alt for meget larm og dårlig akustik, I kommer ikke til at kunne føre en ordentlig samtale.
Du scanner lokalet for at lokalisere en, der passer til billedet på hans dating profil, mørkhåret med skæg. En fyr, det må være ham, rejser sig op og kommer dig i møde. Han er høj, mørkhåret, wow, han ser bedre ud end på billederne, faktisk er han ret lækker, meget lækker faktisk. Han er nok lidt over dit niveau, når du at tænke. Han er sikkert skuffet, for dit profil billede var jo ikke helt up to date, faktisk var det nok 3 år gammelt. Dit hår ser anderledes ud, og nu er du vinterbleg og har måske også taget lidt på.
Han giver et godt fast håndtryk, hans smil er også sødt, ser faktisk ikke skuffet ud overhovedet, men det ænser du slet ikke. I får sat jer ned. Han smiler inviterende, men siger ikke noget, du bliver nødt til at starte samtalen, men du er helt tom, den pinlige tavshed har allerede varet flere sekunder mere end det punkt, hvor det begyndte at blive akavet. Du panikker, har lyst til at løbe ud af døren og aldrig se ham igen. Det er simpelthen for pinligt, og du må allerede have ødelagt hans førstehåndsindtryk, det er allerede for sent at rede situationen.
Hold! En af de vigtigste ting ikke at gøre, selv hvis du føler at situationen er blevet for pinlig at holde ud, er at flygte væk fra situationen. Har du oplevet at være i en situation, som den jeg har beskrevet oven for, oplevede du sikkert at du lynhurtigt kom i et flight-response mode, hvor du fik lyst til at flygte fra situationen, simpelthen afslutte daten. Det er vigtigt ikke at følge denne impuls, da det vil bekræfte dig i at dine tanker var korrekte og vil gøre det endnu sværere at gennemføre en date, næste gang.
Vi bliver nervøse, når vi føler vi skal præstere
Når vi bliver nervøse, som vi ofte bliver, når vi føler vi skal præstere fordi vi føler vi bliver bedømt, får vi ofte negative tanker om den situation, vi befinder os i. Istedet for at tænke roligt og rationelt. F.eks i eksemplet jeg beskrev ovenfor; Fyren viser på ingen måde tegn på, at han er skuffet eller ubehageligt til mode, han ved måske heller ikke hvad han skal sige, og er også lidt nervøs og usikker. Imidlertid tolker din hjerne automatisk hans tavshed, som om han er skuffet over dig, ikke er interesseret osv. Hvilket yderligere nærer din nervøsitet. Vælger du at forlade daten nu, vil du aldrig få chancen for at opleve, at han måske også bare var nervøs, og at I måske har en rigtig god kemi.
Vi føler samhørighed, når vi er os selv
Faktisk mener flere dating eksperter, at der er en direkte sammenhæng mellem hvor afslappede vi er, og graden af kemi vi føler med det menneske vi sidder sammen med. Altså graden af hvor autentiske vi er, er meget vigtigere for at opnå en gensidig følelse af kemi, end f.eks. fælles interesser, demografi og ander forhold. Hvilket er ret interessant, da grunden til mange af os bliver vanvittigt nervøse forud for en date, og under en date, er fordi vi er vanvittigt forhippede på at få samtalen til at glide, imponere den anden med vores succeser og fælles mål og drømme. Men faktisk er der ikke noget empirisk data, der beviser at der skulle være en sammenhæng mellem hverken fælles interesser, præferencer og demografi og hvorvidt vi kan opleve stærk samhørighed og forelskelse med et andet menneske.
De 36 spørgsmål, som fører til kærlighed
Tværtimod peger psykologien på at, det er hvorvidt vi formår at lukke hinanden op og være ærlige og autentisk i samtalen, der har størst betydning, for om vi oplever forelskelsesfølelser med et andet menneske. F.eks. udgav New York Times i 2015, artiklen ’36 spørgsmål, der fører til kærlighed’, der blev udviklet af den amerikanske psykolog, Arthur Aron. De 36 spørgsmål handler meget lidt om demografiske, hvad vi kan kalde overflade spørgsmål, men i højere grad, er det spørgsmål, der får os til at åbne os op, være helt ærlige, og fortælle dybe personlige ting om os selv. Jeg kører ikke selv hele spørgeskemaet af på første date, men jeg bruger ofte nogle af spørgsmålet hvis jeg føler vi er ved at løbe tør for emner på daten, eller jeg synes vi kører fast i overflade emner, som ‘hvor arbejder du’, ‘går du til fitness’ osv. På den måde oplever jeg også at jeg er mindre nervøs end før, da jeg altid har nogle spørgsmål at ty til, hvis vi går i stå.
Selvfølgeligt kan det føles unaturligt at gå direkte fra at snakke om hans arbejde til at spørge ham om, hvad han ville bruge sin dag på, hvis han vidste han kun havde en dag tilbage at leve. Sådan ville jeg selvfølgelig heller ikke springe i emnerne. Men hvis jeg ikke kan finde en naturlig overgang, kan jeg sagtens finde på at lave et emneskift ved at sige noget a la ‘jeg kan godt lide at spørge om nogle lidt dybere ting, ville du have noge imod at jeg spørger dig om nogle lidt anderledes spørgsmål?’. Jeg ville nok ikke nævne artiklen om de 36 kærligheds spørgsmål, da han så måske føler sig presset, og føler jeg prøver at manipulere ham. For det meste får jeg rigtig positiv feedback fra fyre, når jeg begynder at spørge om nogle af de dybere spørgsmål fra artiklen. De fleste udtrykker at det var virkelig forfriskende at nogen spurgte dem om noget anderledes, og ikke bare kørte rundt i de samme sædvanlige spørgsmål.
Bearbejd din nervøsitet før daten
Peaker din nervøsitet op til selve daten, og gør tiden, op til at I skal mødes, så uudholdelig at du er på nippet til at aflyse, eller simpelthen vælger at aflyse daten, så læs videre her.
I mange år var jeg så nervøs op til at skulle mødes med en fyr jeg havde snakket med på en dating side. Jeg havde hjertebanken, rystende hænder, svedte og havde decideret angstsymptomer. For det meste var jeg i stand til at gennemføre daten, men min nervøsitet op til at vi skulle mødes gjorde ofte at jeg var rystende nervøs under daten også, og at jeg slet ikke var autentisk tilstede under vores møde. Ofte tyede jeg til alkohol for at få nerverne i ro, som gjorde at jeg dukkede småberuset op på daten. Ja det er pinligt at indrømme, men så galt var det altså.
For et år siden valgte jeg at søge en anden vej, som jeg har været inde på før, hvor jeg ved hjælp af mindfulness metoder, har fået en teknik til at rette min opmærksomhed væk fra bekymringstankerne og hen imod nogle mere konstruktive tanker, eller blot hvad der sker lige nu i det rum, som jeg sidder i. Det kaldes også for frakoblet opmærksomhed eller detached mindfullness. Det drejer sig altså om at øve sin hjerne i at, fleksibelt og ubesværet kunne bevæge sig væk fra uhensigtsmæssige tanker, istedet for den tvangsagtige overfokusering på en bestemt tanke, der ofte før sig gældende når vi bliver nervøs før en date. Hvor vi sidder og og grubler og grubler over en katastrofe tanke: det kommer til at gå galt, han kan sikkert ikke lide mig, vi vil ikke have noget at tale om, det bliver mega pinligt osv.
Helt konkret gør jeg nu det før en date, at jeg sætter mig behageligt tilrette på en pude et sted jeg ikke bliver forstyret, sætter høretelefoner på og afspiller følgende lytteøvelse, som er en super god øvelse til at bliver bedre til frakoblet opmærksomhed.
Hvis jeg har behov, kan jeg også finde på at spille lytteøvelsen hele vejen på vej hen til daten, hvis jeg har mulighed for det, så oplever jeg at jeg kommer til daten på en meget mere afslappet og autentisk måde. Der findes generelt et utal af forskellige mindfulness øvelser rundt omkring på nettet. Nogle af dem bygger på audio teknikker, andre bygger på visualiserings teknikker, det vigtigste er at finde den metode der virker bedst for en.